Saturday, December 26, 2009

Operations and Tachnology Management Class

OTM class as usual today. Assoc Prof Dr Razli presented about Managing Quality and Six Sigma. I always heard about it not not so clear of the functions. But not today. Six sigma is a business improvement approach that seeks to find and eliminate causes of defects and errors in manufacturing and service process by focusing on outputs that are critical to customers and results in aclear financial return for the organization.

I still remember, when i was attached with Takaful Ikhlas (HR Department), we send our staff for this six sigma courses. But not my intention to know about it as long as i do recorded for their attandance.

Defects? defects are any mistakes or errors that are passed on to the customer.
There has been much talk of 'racism' and the rise in 'racist' remarks in Malaysia. Recently, Tun Mahathir Mohamad, the former Prime Minister of Malaysia has been called 'racist' by some people. Is the famous Tun Mahathir a racist? I would not agree on that. He is our economic engineer. I totally solute him very much.

Tun Mahathir did not create the 'Dasar Ekonomi Baru' – which is now being called racist – and he did not sideline the Indians. We know now that it was the Malaysian Indian Congress (MIC) that was responsible to bring the 'economic' benefits to the Indians but what happened in between, we do not know. Tun Mahathir cannot be blamed for the misgivings of others.

Think about it....loved my Malaysia.

Wednesday, December 23, 2009

YBhg Prof/Tuan/Puan, بسم الله الرحمن الرحيمالسلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Salam Sejahtera

Berikutan maklumat yang diterima daripada pejabat Naib Presiden (PPPP) sebentar tadi, mohon ambil maklum bahawa mesyuarat Jawatankuasa Kerja Anugerah Kualiti (Bil. 4) yang dijadualkan esok jam 3.00 petang telah ditunda sehingga ke tarikh yang akan dimaklumkan kelak. Segala kesulitan amat dikesali. Sekian atas perhatian yang diberikan. Terima kasih. b/p Sektretariat Anugerah KualitiFatimah IbrahimInstitute of Quality, Research and Innovation (IQRI)Open University Malaysia10A, Menara Dato' Onn (PWTC),Jalan Tun Ismail, 50480 Kuala Lumpur
Ishhhhh..... ikut je lah

Sunday, December 20, 2009

Seminar Terakhir Managerial Economic

Hari ni hari terakhir untuk seminar Managerial Economic. Next meeting dah exam. Hopefully Encik Idris bolehlah beri Open Book Exam ..harap-haraplah. Kelas habis kul 3 tadi.

Masa tengah update blog ni aku ditingkat 8 Bangunan UUM dan jam sudah pukul 5 ptg. Aku tengah siapkan assignment Muamalat. Aku pilih tajuk : Risk Management & Compliance : Fraud Cases for Malaysia Banking Industries.

Group members kali ni Nicole & Nor (dua-dua ex-OUM graduate). Aku tak tau sampai kul berapa kat sini sebab nak kena siapkan sebanyak 33.5 muka surat. Sekarang aku manage to get hampir 20 muka surat. Lepas ni siaplah si Nor dan Nick untuk settle down lagi 13.5 muka surat tu.

Thursday, December 17, 2009

Cinta Sayang Golf & Country Resort, Sg Petani Kedah



































































































Tahniah! Syabas ! Pasukan Bola Sepak Malaysia

1-0 itulah jaringan kemenangan Malaysia VS Vietnam berakhir jam 8 mlm waktu Malaysia. 27 juta rakyat Malaysia bersorak kegembiraan kerana 1989 SEA GAMES adalah kali terakhir pingat emas milik kita.

I'm not die hard fan of Malaysia team but as Malaysian, there is MUST for us to support our country participations. Jika bukan kita yang support, siapa lagi?

Bravo!

Majlis Akad Nikah Norasmahan ( As & Jimmy ) 17 December 2009

Hari ini majlis akad nikah Asmahan & Jimmy di Masjid Shah Antara yang hadir dari OUM, aku dan AH , yuzery FITMC , siti farina, azmi (SVP office ) dan Aiman (Graphic)...RM5555.00 itu nilai hantaran dari pihak lelaki. 3 dulang berbalas 5 dulang itulah hantaran untuk dua mempelai ini.

Tahniah aku ucapkan kepada As. Masa akad nikah anak As asyik meragam je aku tengok nasib baik bibik dia ada bawa kehulu-kehilir.

Lepas balik dari akad nikah aku dan AH minum sekejap kat S18 basahkan tekak sebelum hantar dia balik. Sebelum balik sempat juga beli barang sedikit kat pasaraya sebelah tu.

Masa nak balik KL, jalan sesak kat federal. Kebetulan pulak selisih dengan kereta Tg Azlan. Bunyi hon dan masing-masing tersengih. Apa taknya lama tak contact each other. Sempat aku cal dia masa jalan jem. Dia baru balik dari HKL. Anak dia yang no 2 baru lahir dan tak cukup bulan. aAnak dia di tahan di wad HKL. Lama aku tak jumpa ko Lan . Takpe nanti ada masa kita jumpa ok.

Monday, December 14, 2009

Presentation on Balance Scorecard

From: Prof Madya Dr Razli B Che Razak

DateMon, Dec 14, 2009 at 10:26 AMsubject RE: BSC group presentation

Dear All

Thanks for the slide. Congratulations for excellent presentation.
Regards,


RCR
Associate Professor Dr. Razli Che Razak
College of Business
Universiti Utara Malaysia


Pergh!!! lega sikit 1 group presentation untuk paper OTM dah selesai. Ada lagi group presentation nak kena buat. Nasib baik topik BSC -Balance Scorecard yang diberi kira senang la jugak. Thank you for group corporation to Gilberd, Bahrin, Suzana, Akashah & Sara

Tuesday, December 8, 2009

Gambar Convo 2009




















































































































































































































































































































































































































































Northern Regional

Majlis untuk Northern Regional colloquium dah settle ahad ( 6 December 2009) yang lalu. Aku nak ucap TQVM to bos aku Assoc Prof Dr Santhi sebab bagi kepercayaan kat aku handle event kat Sg Petani ini. TQVM juga kepada team CTMD, yang banyak membantu aku. Thank kat Anizol sebab jadi runner, Thank to Ita ..Yani..Suriya dan Amalia..tanpa korang event ni mungkin tak selancar yang di rancang.

TQVM to Fazliana Kedah LC, sebab dia ni ibarat ejen kat Kedah yang banyak coordinate hal-hal materials dan tutors sepanjang event.

TQVM staff Kedah. staf Penang & Staf Perak ..bravo

Lega sebab dah settle..

Saturday, December 5, 2009

Pertama dalam hidup..

Pertama kali aku main golf...
Pertama kali aku belajar memanah
Pertama kali aku bagi makan kuda & tunggang kuda
Semua ini pertama kali aku buat di Cinta Sayang Golf & Country Resort hari ini.Best!!!!

Friday, December 4, 2009

Cinta Sayang Golf & Country Resort

Ok aku dah sampai Sg Petani pukul 7.30 petang. Ini gara-gara anizol drive lembab macam siput. Tu pun aku suruh drive 110 speed baru nak tekan minyak. Dr Santhi lak zzzzzz dengan gebar coklat kat belakang. Gebar tu selimut lah.

Sampai je hotel terus check in dan letak barang. Lepas tu jumpa Rama (Asst Manager) yang akan handle kami di resort. Round kt dewan seminar dan tgk preparation yang resort tengah siapkan. So far ok lah banyak persiapan di buat. Cuma kena hias mana yang patut.

Colloquium kali ini terasa sunyi sebab selalunya kak akma yang lead budak-budak CTMD, tapi hari ini aku kena buat sendiri jadi floor manager. Esok lepas sarapan aku kena pi Sg Petani LC untuk setup file-file peserta colloquium pulak. Harap ramai staf sana yang membantu.

Wednesday, December 2, 2009

Aku letih

Hari ini merupakan hari yang cukup meletihkan aku. Sebenarnya bukan hari ini sahaja tetapi dah seminggu ini. Sebab aku sibuk uruskan Northern Regional Colloquium for Tutors & Facilitators 2009 yang akan dilaksanakan pada 5 & 6 December 2009 yang selang beberapa hari je lagi. Event buat di Cinta Sayang Golf & Country Resort Sg Petani Kedah.

Kak Akma dah berhenti, Suriya balik kg suami dia kat kelantan, amalia sibuk handle bilik resort, anizol sibuk dengan duit subsistance allowances dia, yani dengan dinner table arrangement dia. Aku asyik call sana call sini...kejap-kejap masuk bilik Dr Santhi mintak komen maam-macam. Tu lah kak akma resign la pulak time ni.. tapi tak pe semua dah besar panjang kena lah tanggung beban sikit. Betul tak?

Esok kul 8.30 kena brief Pengarah Johor yang baru. Tapi tak lah susah sgt sebb Pengarah tu pn bekas ex tutor OUM jugak. Some more he got The Best National Tutor Award 2009 on last april masa National Colloquium.

Rasa nya just few thing je lagi nak kena finale sebelum ke sg petani esok... tapi aku letih uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

Saturday, November 21, 2009

Presentation: The Effect of Ultra Vires Transactions in Malaysia

The Effect of Ultra Vires Transactions in Malaysia, that topic was given to my group for Ethics, aw & CSR paper this semester. It was presented by Gilberd and Abg Baharin today. They just started the presentation when i wrote this article.

The Ultra Vires refers to the expression an act beyond the powers. It is used to indicate an act of company which is beynd the powers conferred by the objects clause of its memorandum.

Why Ultra Vires: First of course to protect the investors of the company and secondly to protect the creditors of the company. It also as a guide for the directors.

Anyway bravo to Gilberd for the presentation. I just wait behind for their presentation.

Thursday, November 19, 2009

Lambatnyerrr...

Aduh ..lambatnya gaji bulan ni..bukak dompet cuma tinggal seratus je dah ni. 7 hari lagi baru gaji uwaaaaa....ini lah hidup orang bujang. Asyik tunggu gaji kuar je.

Wednesday, November 18, 2009

Horeyyyy!!! Konvokesyen ke 7

Konvokesyen ke 7 OUM dah settle.. seminggu berkampung kat PWTC dari 14Nov-19 Nov 2009.

Ingatkan hari ini lepas sidang pagi aku nak ponteng balik umah terus..last-last bos aku terpacak depan pentas masa tunggu nak sesi fotografi dengan Tan Sri Emeritus. Siap pesan nanti semak dengan PA Tan Sri pasal event kat Sg petani.

Wednesday, November 11, 2009

Toleh Kiri Toleh Kanan

Hari ni aku dtg awal mcm biasa kat opis..semalam tido kat gombak. Ngantuk tahap lentok dah ni... toleh kiri toleh kanan aku tengok anizol dok balas email ..apa2 tah dia ni..awal giler buat keje. kejap-kejap pegang kepala. tak kan migrain kot?

Karyati lak aku dengar bunyi keyboard je ketuk ketak...tak pe biarlah dia yang ketuk jangan hantu yang ketuk dah lah ..al maklumlah kat OUM ni banyak hantu heheheh....

Petang ni ingat nak beli kemeja untuk guna masa konvo.. blue shirt ..emmmm..cari kat sogo je kot..

Tuesday, November 10, 2009

MIX OF THE YEAR

Berdiri sebelah Prof Ir Dr Rosli, Tan Sri Azman Hashim












Gambar bangunan dari belakang













Hahahaha budak botak









Awek mana ni ek? hehehehe